Den 23 januari besökte jag ett stort seminarium om Global textil i Borås. Det arrangerades av Svenska kyrkan – Göteborgs stift och Skara stift och var mycket välbesökt av både kvinnor och män. Dagen började med fyra korta seminarier om vad Global textil är och vi fick ett uppvaknande av hur mycket textil vi köper som vi egentligen inte behöver. Safia Minney från London, som äger företaget “The Tree” berättade hur hon har byggt upp sitt företag genom noggrann uppföljning av var och vem som tillverkar hennes material.  Hon designar sina plagg så att de är tidlösa och det är också mycket välsydda, vilket gör att de håller länge och väl. Hon kallade det Slow fashion.

Eftermiddagen besökte jag två seminarier om Att granska och bli medveten konsument. Båda mycket intressanta. Representanter från Gina Tricot och Swed watch berättade hur de arbetar och vilka planer de har för framtiden. Den ekologiska bomullen som finns på världsmarknaden idag är inte alltid ekologisk och det är svårt att få fram i vilket land den är odlad.

Det sista seminariet var en ung flicka från Nudie Jeans med en helt ny affärsidé från Norge. De syr upp jeans utan stentvättning och hål utan varje ägare formar sina egna byxor efter kroppen. Materialet var mjukt och gott. Dessutom hade företaget en repair service (finns f n i Stockholm och Göteborg) där man lämnade in sina jeans för att få hål, fickor och annat slitage reparerat. Man kan också lämna in sina jeans till second hand försäljning om man tröttnar på dem.

Vad som framkom annars är att vi behöver återanvända våra kläder mycket mera. En del affärskedjor har börjat med att samla upp gamla plagg och i Frankrike återanvänds 25% av all textil redan. De är ledande i Europa och därefter kommer Tyskland. Vi i Sverige når knappt upp till 10%.

När det är intressant glömmer jag alltid att fotografera därför blir det inga bilder tyvärr.