IMG_1755

 

De förstod då att de skulle bli slavar……….. Igår besökte jag Ribbingsfors utanför Gullspång för att se Röde Orm tapeten. Ribbingsfors är ett mycket litet samhälle 3 km söder om Gullspång med en stor golfbana och därtill en jättelada där hela tapeten på 90 meter kunde beses. Varför då  visa denna världsberömda tapet i lilla Ribbingsfors. Jo, författaren till Röde Orm, Frans G Bengtsson var bosatt på Ribbinsfors gård från 1939 till 1954. Det var just här som han fick inspirationen till vad som skulle bli hans mest berömda roman. Tapeten består av 80 stora bilder med applikation och broderi på handvävd linnebotten. Linnet har 92 olika nyanser och 12 mil tråd har gått åt. Den är tillverkad av Handarbetets Vänner 1990-91 efter konstnären Jordi Arkös förlaga. Arbetstid: 4217 timmar. Den är maskinbroderad.

 

IMG_1756

Huvudet flög av och studsade motbordskanten och föll ner i ölfatet vid bordets ända.

IMG_1759

 

Nästa dag  döptes alla i kyrkan. IMG_1758

Jag vet  inte hur det kan komma sig, sa hon, men det ser  inte ut att finnas en enda lus i ditt hår. Då är det illa med mig, sa Orm och värre än jag trott. IMG_1761

När de kom ned till skeppet ,…. satte Orm genast igång med att få drakhuvudet nymålat.   Det här är bara fem bilder av alla de 80. Jag skulle önska att den visas på fler ställen i Sverige för den är väl värd att ses. Största nöjet har man om man läser romanen Röde Orm innan för då är det lättare att känna igen händelsen i bilderna.