Jag har en lång konstutbildning med inriktning på broderi från Opus School of Textile Arts i London.
I utbildningen lärde jag mig att använda de traditionella stygnen på ett helt nytt sätt, tillverka mina egna bakgrundstyger genom att måla, trycka och färga tyger, men också att brodera på alla möjliga material.
Broderihistoria och broderivetenskap var viktiga ämnen liksom ingående studier av kända konstnärer.
Skolan var mycket internationell och jag fick många kontakter med brodöser från hela världen, som jag fortfarande har kvar, vilket ständigt ger mig nya impulser och inspiration.
’Selfie’ av Pian Bates 2010
År 2000 startade jag och en kollega till mig, min vän Kristina Blixt, en egen distanskurs i fritt broderi – Broderi Bates och Blixt.
Vi har sedan dess stimulerat ett hundratal kvinnor att börja brodera och för några år sedan gav vi ut en broderibok som heter ’Broderi för lust och välbehag’.
Är den slut i bokhandeln kan du beställa den på internet via Akademibokhandeln, eller låna den på ditt närmaste bibliotek.
’St. Helena’ i Götene kyrka – 2015
När Täcklebo Broderiakademi startade var jag med från starten tillsamman med Elsa Agelii och blev ordförande i sex år efter Elsa.
Jag leder idag tre broderigrupper i Lidköping, Skara och Kinnekulle. Vi arbetar hela tiden med att få broderi att räknas som en konstart och gör därför många stora gemensamma projekt.
T.ex. St Helena – en stor triptyk som idag finns i Götene kyrka.
Jag var också en av projektledarna i ’Branden i Uddevalla’ -broderiet från 2006, samt ’Bohusläns historia’ från 2008.
I broderigruppen i Lidköping har vi bl.a. broderat en karta över Skaraborg med alla dess 15 kommuner.
Jag ställer ut både separat och gemensamt med olika grupper, är medlem i Embroiderer´s Guild i Storbritannien och Täcklebo Broderiakademi.
Sedan många år leder jag olika broderikurser, föreläser samt skriver artiklar om broderi både här i Sverige och utomlands.
’Mask’ – 2014
’När Bohuslän blev svenskt’ – 2008
’Branden i Uddevalla’ – 2006